test Depri Troef!

Vandaag, maandag 19 januari, is wereldwijd de Meest Depressieve Dag Van Het Jaar. Halleluja! Beetje vreemd dat iemand zich ooit bezig gehouden heeft met het uitvinden van zo’n dag, maar er is wel degelijk grondig onderzoek naar gedaan … De vader van deze depri-maandag is de Britse psycholoog Cliff Arnall. In 2005 bedacht hij een – naar eigen zeggen – wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag in de derde week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Voornaamste redenen voor deze negatieve gevoelens zijn:

  • – maandag is sowieso een vervelende dag omdat dat voor de meeste mensen de eerste werkdag is
  • – mislukte voornemens (da’s wel heel snel gegaan dan)
  • – de zomer lijkt nog mijlenver weg
  • – de dagen zijn grauw en donker
  • – teveel geld uitgegeven tijdens de feestdagen en de eerste rekeningen komen alweer binnen

Tot zover weinig op aan te merken. Vrij logisch allemaal. Hij doopte deze dag ook heel toepasselijk Blue Monday en deelde zijn formule vervolgens met de wereld:

\frac{[W + (D-d)] \times T^Q}{M \times N_a}

Voor de nieuwsgierigen onder jullie: de W is een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en N voor het gevoel om actie te ondernemen. Voor diegenen die aan het rekenen zouden willen slaan: vreemd genoeg wordt er niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn.

Ondanks het feit dat kranten en andere media de formule en de datum van deze blauwe maandag met plezier overnamen, kwam er dus uiteraard bakken kritiek uit academische kringen. De universiteit van Cardiff, waar die goeie ouwe Arnall toen werkzaam was, distantieerde zich dan ook van de bevindingen van hun huispsycholoog. Maar toch hield dit hem niet tegen om later nog andere formules te bedenken: eentje voor “de gelukkigste dag van het jaar”, en eentje voor “het leukste weekendje weg”.

Persoonlijk weet ik niet zo goed wat te denken van dit “fenomeen”. Toen ik nog op school zat kleurde sowieso elke maandag blauw, dus ik weet wel wat hij bedoelt. En de winter, daar ben ik ook al niet dol op. Maar om nu klakkeloos aan te nemen dat je dat kan berekenen met een formule, vind ik een brug te ver. Zeker als je hoort dat zijn uitkomst voor de formule van “het leukste weekendje weg” als volgt luidde: een weekendje weg is het allerleukst als je niet gaat. Say again?! Rare meneer toch, die Cliff Arnall …

Enfin. Los van het feit dat het makkelijk is om tijdens deze gure winterdagen – en zeker gure winterMAANdagen – een beetje brompotterig rond te lopen, kunnen we zo’n voorspelde Meest Deprimerende Dag Van Het Jaar maar best boycotten. Beter toch dan ons te wentelen in een algemeen “laten we maar eens extra depri zijn vandaag”. Ik stel voor dat we met z’n allen vrolijk gaan zingen vandaag (of tenminste wat neuriën), een minzame Mona Lisa-lach op ons gezicht pleisteren, en dat we elkaar extra vriendelijk dag zeggen. Er is dezer dagen al zoveel om ons zorgen over te maken of slecht over te voelen. Laten we er alsjeblieft niet nog een Blauwe Maandag aan toevoegen!

Uw ondergetekende Clown Voor 1 Dag,

Katja.

TJO-TvFamilie-(3)Katja0485 - versie 2
image-303

 

Prachtige zwart-wit foto met dank aan Studio 56, foto van mezelf door the lovely Tjorven Boucher.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *